Galerie

Es geht los …

[fusion_builder_container hundred_percent=“no“ equal_height_columns=“no“ menu_anchor=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ background_color=““ background_image=““ background_position=“center center“ background_repeat=“no-repeat“ fade=“no“ background_parallax=“none“ parallax_speed=“0.3″ video_mp4=““ video_webm=““ video_ogv=““ video_url=““ video_aspect_ratio=“16:9″ video_loop=“yes“ video_mute=“yes“ overlay_color=““ video_preview_image=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ padding_top=““ padding_bottom=““ padding_left=““ padding_right=““][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ layout=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ border_position=“all“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding_top=““ padding_right=““ padding_bottom=““ padding_left=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ center_content=“no“ last=“no“ min_height=““ hover_type=“none“ link=““][fusion_text columns=““ column_min_width=““ column_spacing=““ rule_style=“default“ rule_size=““ rule_color=““ class=““ id=““]

Obwohl die Vorbereitungen in der Werkstatt seit Langem laufen, haben die Arbeiten an der Fassade unserer Moschee heute offiziell vor Ort begonnen!

Wir freuen uns weiterhin auf euren Spenden!

[/fusion_text][fusion_button link=“https://islamgraz.org/spenden“ title=““ target=“_self“ link_attributes=““ alignment=““ modal=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ color=“custom“ button_gradient_top_color=““ button_gradient_bottom_color=““ button_gradient_top_color_hover=““ button_gradient_bottom_color_hover=““ accent_color=““ accent_hover_color=““ type=““ bevel_color=““ border_width=““ size=“xlarge“ stretch=“default“ shape=““ icon=““ icon_position=“left“ icon_divider=“no“ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““]Jetzt spenden[/fusion_button][fusion_separator style_type=“single solid“ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ sep_color=“rgba(224,222,222,0)“ top_margin=““ bottom_margin=““ border_size=“35″ icon=““ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ /][fusion_separator style_type=“single solid“ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ sep_color=“#9b9a99″ top_margin=““ bottom_margin=““ border_size=“2″ icon=““ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ /][fusion_separator style_type=“single solid“ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ sep_color=“rgba(224,222,222,0)“ top_margin=““ bottom_margin=““ border_size=“35″ icon=““ icon_circle=““ icon_circle_color=““ width=““ alignment=“center“ /][fusion_text columns=““ column_min_width=““ column_spacing=““ rule_style=“default“ rule_size=““ rule_color=““ class=““ id=““]

Iako su radovi na fasadi poceli jos ranije u fabrici, danas su oficijelno poceli i na licu mjesta na nasoj dzamiji. Obidjite gradiliste i ucite hair dove da nam Allah dz.s. spusti bereket…
Radujemo i se vasim donacijama i prilozima!

[/fusion_text][fusion_button link=“https://islamgraz.org/spenden“ title=““ target=“_self“ link_attributes=““ alignment=““ modal=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ color=“custom“ button_gradient_top_color=““ button_gradient_bottom_color=““ button_gradient_top_color_hover=““ button_gradient_bottom_color_hover=““ accent_color=““ accent_hover_color=““ type=““ bevel_color=““ border_width=““ size=“xlarge“ stretch=“default“ shape=““ icon=““ icon_position=“left“ icon_divider=“no“ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““]Doniraj i ti[/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Najveći omladinski iftar u Austriji – druženje uveličao hfz. Ammar ef. Bašić

Omladina Islamskog Kulturnog Centra u Gracu je u subotu u svom džematu organizirala omladinski iftar već deseti put za redom. Omladinskom iftaru je prisustvovalo preko 500 omladinaca i omladinki, a druženje je potrajalo sve do sehura i sabah namaza.

Program je počeo u 20:30 kada su se obratili predsjednik omladine Alen Kovačević i potpredsjednica omladine Amina Agić, selamili i zaželili dobrodošlicu svim gostima, a nakon obraćanja, pred sami ezan, Idriz ef. Hasanović iz Pule nas je počastio sa jednom lijepom ilahijom.

Inače omladina IKC Grac je i prošlih godina priređivala ovakve manifestacije, no ove godine se posebno potrudila i ugostili su omladinu drugih i dalekih džemata i omladinskih organizacija. Iftaru je prisustvovalo preko 500 omladinaca iz MIZ Sisak, MIZ Zagreb, MIZ Rijeka, MIZ Pula, džemat Maribor, BKC Klagenfurt, džemat Wolfsberg, džemat NUR iz Linza, džemat Bošnjak, MJÖ – Muslimische Jugend Österreich, džemat Ihlas i omladina iz Graca, ali i druge pojedince iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije.

Prije teravih namaza prisutnima se obratio imam džemata Fikret ef. Fazlić, te se zahvalio džematlijama na podršci i prostoru koji daju omladini, ali i na svemu ostalom, jer u konačnici džamija se i gradi zbog narednih mladih generacija, a da Islamski kulturni centar Graz postaje prepoznatljivo mjesto okupljanja omladine iz regiona, te prepoznatljivo ime vjerskih, kulturnih, omladinskih i naučnih dešavanja.

Nakon teravih namaza se, kao glavni gost i predavač, obratio vrlo dobro poznati hfz. Ammar ef. Bašić te nas počastio uvijek dobrim i kvalitetnim savjetima, kojeg je Ured za dijasporu Rijaseta IZBiH poslao kao predavača, a na što je omladina veoma zahvalna.

Nakon predavanja uvaženog hafiza druženje je nastavljeno u opuštenijoj atmosferi uz ilahije i kaside.

Uz lijepu atmosferu, druženje je potrajalo sve do sehura i samog sabaha, gdje je ostalo preko 150 omladinaca. Allaha molimo da nagradi sve mlade ljude, podari im snage i uspjeha u budućem radu, da nagradi sve one koji su doprinijeli da se ovaj projekt realizuje. Amin!

Jugend Iftar / Omladinski iftar / Youth iftar (03-06-2017)

Upotrebna dozvola za džamiju u Gracu

[fusion_builder_container hundred_percent=“no“ equal_height_columns=“no“ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ background_position=“center center“ background_repeat=“no-repeat“ fade=“no“ background_parallax=“none“ parallax_speed=“0.3″ video_aspect_ratio=“16:9″ video_loop=“yes“ video_mute=“yes“ overlay_opacity=“0.5″ border_style=“solid“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ layout=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ border_position=“all“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ center_content=“no“ last=“no“ min_height=““ hover_type=“none“ link=““][fusion_text]

Protekla hefta bila je posebna za Islamski kulturni centar Grac. Dugo priželjkivana upotrebna dozvola za još nezavršenu džamiju dobijena je nakon velikih radova u i oko džamije. Time se ostvario dugogodišnji san muslimana u ovom dijelu Europe da komotno i u rahatluku obavljaju vjerske obrede potpuno integrisani u zapadno društvo, ali čuvajući islam i tradiciju svojih predaka. Jedina sitnica koja je ostala neurađena je nekoliko neplaćenih računa, ali prijatelji i vakifi IKC Grac su širokogrudni i požrtvovani, tako da ni to ako Bog da neće predstavljati problem. …

Promocija novih učača Kur’ana

U subotu 14.5.2016 g.od 19:00 do akšam namaza smo imali još jednu predivnu manifestaciju u našem džematu, a to je promocija još jedne grupe od 24 nova učača Kur’ana.
To je grupa koja je u periodu od 21.11.2015 do 1.3.2016 svake subote redovno prisustvovala časovima kursa sufare.
Također pored čitanja imena prikazan je kompletan statistički pregled sa kursa sufare u proteklih pet godina.
Ustanovljeno je da je u proteklom periodu do dan danas nas džemat bogatiji za 101 učača Kurana što je jasan pokazatelj jednog ozbiljnog rada i želje džematlija za spoznajom i učenjem Kur’ani-Kerima.
Navedene činjenice nas kao zajednicu trebaju činiti ponosnim jer malo kada smo mogli čuti ili pročitati da je u nekom džematu jedna tako velika grupa uspjela napraviti ovakav rezultat.
U jednoj predivnoj atmosferi Jakub ef. i član džematskog odbora Ahmet Žerić su dodijelili diplome novim učačima Kur’ana.
Obratio se jedan od svršenika kursa sufare koji je između ostalog rekao:
Ja se zovem Emrah Delić student sam i dolazim iz Bosne. Hvala Allahu koji mi je dao uputu i omogućio mi da naučim učiti u Kur’anu. Živio sam svakakvim životom i tu nisam našao smiraj i sreću jer nema uspjeha bez Kur’ana i vjere u Allaha.
Moja sreća i put ka Allahovoj uputi je počela onoga dana kada sam kontaktirao efendiju Ibrahima Sisica koji mi je bio kontakt osoba i razlog dokaska u džamiju. Tu sam upoznao hadžiju Abdullaha koji mi je najviše pomogao da naučim učiti Kur’an. Zahvalan sam i Muhamedu Mehmedoviću na lijepim savjetima. Učenjem Kur’ana i vezom za džamiju moj odnos prema roditeljima se popravio. Kada su čuli da učim Kur’an svi su plakali i nisu mogli vjerovati. Poručio bih svima koji ne znaju učiti Kur’an da se obrate kod efendije Ibrahima i upišu kurs sufare, a da džematlije i omladina svoje vrijeme u džamiji iskoriste u učenju i poučavanju drugih Kur’anu.

Na kraju programa smo imali priliku čuti savjete glavnog gosta manifestacije hfz. Abdullaha ef.Mujica, koji nas je zaista osvježio sa nekoliko poučnih i lijepih savjeta.

Hafiz Abdullah Mujić je rođen 1980 g. u Cazinu.

Islamsko obrazovanje započeo u Cazinskoj medresi, a završio na islamskim fakultet u Južno –Afričkoj Republici
Trenutno u Beču vodi aktivnosti institucije Ilum – Haus des Wissens.
Glavni projekat institucije je škola Kur’ana sa 200 redovnih učesnika.
Hafiz je na kraju proučio i zajedničku dovu nakon čega je uslijedilo klanjanje akšam namaza, a poslije zakuska uz kafu i kolače i uz lijepe ilahije hora Selam Ahmići iz Viteza.
Hor Selam djeluje sve od 2010 godine i zaista smo počastvovani i uživali smo tokom čitavog programa u lijepim glasovima i ilahijama koje su izveli…
Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati još mnogo ovakvih i sličnih manifestacija.

Extremistischer Anschlag auf Moschee

Leider ist es gestern Nacht, am 05.05.2016, zu einem extremistischen Angriff auf unsere Moschee gekommen. Wir haben bereits seit geraumer Zeit die Befürchtung gehabt, dass es zu so einem Angriff kommen könnte, jedoch hatten wir die Hoffnung, dass wir in unserer Gesellschaft so weit sind, dass solche Angriffe nicht möglich sind. Tragischerweise wurde uns das Gegenteil vor Augen geführt.

Laut Polizeiinformationen haben sich gegen 23 Uhr 3 Personen illegal Zutritt zum Gelände des Islamischen Kulturzentrums Graz verschafft und wurden dabei von einem aufmerksamen Passanten, welcher auch sofort die Polizei verständigt hat, beobachtet. Noch vor dem Eintreffen der Polizei wurden zwei Schweinekopfhälften am Bauzaun um das Minarett gehängt und das Minarett mit Schweineblut bespritzt. Durch die schnelle Reaktion der Polizei konnte ein Verdächtiger festgenommen werden.


Dieser Anschlag stellt nicht nur einen Angriff auf unsere Moschee dar, sondern ist vielmehr ein Angriff auf eine ganze Religionsgemeinschaft, ihre Anhänger und die Religionsfreiheit. Deshalb verurteilen wir diesen Angriff auf das Schärfste und erwarten uns auch von den politischen Verantwortlichen, dass Extremisten, die rassistisch motivierte Angriffe verüben, auch konsequent zur Rechenschaft gezogen werden und ein klares Signal setzen, dass so etwas kein Platz in unserer Gesellschaft hat.


Den Leuten, die glauben, dass sie uns mit solchen Taten einschüchtern können, sei gesagt, dass wir mit Sicherheit nicht müde werden das gemeinsame Miteinander zu suchen und den Weg des Dialogs zu gehen. Wir werden alles uns nur Mögliche tun, um diesen Dialog zwischen den Menschen zu fördern. Die Aussicht auf ein besseres Verständnis der Menschen untereinander ist Motivation genug für uns.
Wir möchten uns auf diesem Weg auch bei den Polizistinnen und Polizisten der steirischen Polizei (Österreich) bedanken, die durch ihr schnelles Eingreifen gezeigt haben, dass sie für alle Menschen da sind, wenn es darauf ankommt. Und natürlich auch ein großes Dankeschön an die Mitarbeiter der Holding Graz, die uns zu so später Stunde bei der Beseitigung geholfen haben.

Saopcenje u vezi policijske akcije 06.04.2016

Policija je danas došla do saznanja da je grupa ekstremnih desničara naumila „okupirati“ naše vakufsko zemljište s ciljem protesta i pokušaja zaustavljanja građevinskih radova na našoj džamiji.

Kao reakcija na ovu dojavu, 60 policajaca je danas oko 16:00h došlo da zaštiti nasu imovinu od potencijalnog uznemiravanja od strane ove grupe.

Demonstranti se na kraju nisu pojavili. pretpostavlja se da je prisutnost policije dovela do otkazivanja njihove namjere.

Kako god se ovo jednom desilo, moguće je da do sličnih pokušaja dođe opet. stoga je od apsolutne važnosti da, ukoliko se neko od vas zadesi na ili oko vakufskog zemljišta prilikom bilo kakvih demonstracija uperenih protiv nas, da ostanemo svi do zadnjeg hladne glave. Oni žele da nas isprovociraju i ako mi budemo reagovali na bilo koji način osim apsolutno mirno i pustajući policiju da radi svoj posao, demonstranti su postigli svoj cilj.

Dakle molimo vas ne dajte se isprovocirati.

Naše saopćenje za javnost ovim povodom: https://www.facebook.com/islamgraz/posts/812429602196710

Članak iz Kleine Zeitung: http://www.kleinezeitung.at/s/steiermark/chronik/4961692/Graz_Polizei-rustete-gegen-Aufmarsch-rechter-Gruppen-vor-Moschee

 

 

 

 

Stellungnahme des Islamischen Kulturzentrums Graz zum Polizeieinsatz am 06.04.2016

Nachdem die Polizei und Sicherheitsbehörden konkrete Hinweise bekommen hatte, dass Extremisten der „Identitären Bewegung“ vorhaben das Gelände des Islamischen Kulturzentrums zu besetzen, sah sich die Polizei gezwungen mit mehr als 60 Einsatzkräften vor Ort die Lage zu sichern. Durch ihre Präsenz haben die Einsatzkräfte wahrscheinlich einen dunklen Tag in der Geschichte des Islamischen Kulturzentrums Graz und einen schwarzen Tag für die Menschenrechtsstadt Graz verhindert.

Die Tatsache, dass religiöse Objekte vor rechtsextremen Personen beschützt werden müssen, erinnert an eine ganz düstere Zeit der Menschheitsgeschichte.

Deshalb sind der Vorstand und die Mitglieder des Islamischen Kulturzentrums Graz dankbar den steirischen Polizisten und Polizistinnen, die bereit waren unser Kulturzentrum und unsere Moschee zu schützen. Wir sagen DANKE!

Aber zugleich sagen wir Extremisten jeglicher Gesinnung, dass wir uns nicht einschüchtern lassen, und unsere Bestrebungen für ein friedliches und besseres Miteinander noch mehr intensivieren werden. Wir lassen unsere Grazer Gesellschaft nicht spalten und werden alles uns Mögliche unternehmen für ein starkes und gemeinsames WIR! Unsere Antwort wird sein, noch mehr interkulturelle und interreligiöse Projekte zu organisieren.
Wir verurteilen auch das Anbringen des Banners „Islamisierung tötet“ auf dem Haus der „Die Grünen Steiermark“ aufs Schärfste.

Bestürzt aber glücklich, dass nichts passiert ist bedanken wir uns bei allen Unterstützern – Friede sei mit Euch!

Vorstand Islamisches Kulturzentrum Graz

 

 

 

Besuch des Präsidenten der Islamischen Glaubensgemeinschaft in Österreich

Am Sonntag den 16.10.2011 hatten wir die Ehre des Besuches von Dr. Fuat Sanac des Präsidenten der Islamischen Glaubensgemeinschaft in Österreich  (IGGiÖ).

Wir hatten die Gelegenheit das Projekt des Islamischen Kulturzentrums vorstellen zu können und mit Dr. Sanac über viele Themen, die für österreichische Muslime von allgemeiner Wichtigkeit sind, zu diskutieren.

[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“]

Präsident der IGGiÖ zum Besuch in Graz bei IKG
Präsident der IGGiÖ zum Besuch in Graz auf dem Grund des des Islamischen Kulturzentrums Graz

Wir hoffen, inschaAllah, dass wir bald wieder die Möglichkeit haben
werden uns erneut zu treffen, und dass wir in Zukunft noch enger
zusammenarbeiten werden.

Wir bedanken uns noch einmal für Ihren Besuch! Ihnen und Ihren
Mitarbeitern wünschen wir viel Erfolg bei der Arbeit an der Spitze
unserer Islamischen Glaubensgemeinschaft.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eröffnung der Ausstellung im Bauamt

[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“]

Ausstellung IKG Bauamt
Ausstellung aller Ideenlösungen für das Islamische Kulturzentrum

Heute wurde im Bauamt die Ausstellung aller beteiligter Ideen-Lösungen für das Islamische Kulturzentrum der Grazer Öffentlichkeit zur Schau gestellt. Die Ausstellung ist von 07.10.2011 bis einschließlich 20.10.2011 für die Grazer zugänglich. Vereinsobmann Mag. Mahdi Mekic nutzte dabei die Gelegenheit  sich  an  die Anwesende zu wenden:

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“]

Ansprache des Vereinsobmanns Mag. Mekic
Ansprache des Vereinsobmanns Mag. Mekic

Sehr geehrte Damen und Herren, liebe Freunde!

Ich freue mich über Ihr Kommen und es ist mir eine große Ehre, Sie
hier begrüßen zu dürfen.

Ich werde mich kurz fassen, denn wir sind nicht gekommen um endlosen
Reden zuzuhören.  Sondern haben wir uns versammelt,  um die
wunderschöne moderne islamische Architektur im Kontext Westeuropas zu
bewundern.

Unsere Gemeinde arbeitet seit drei Jahren an dem Projekt  Islamisches
Kulturzentrum Graz und wir sind heute überglücklich, denn wir sind
unserem Ziel näher denn je.

Gemeinsam mit der Stadt Graz haben wir einen Wettbewerb mit
international anerkannten Experten durgeführt. Wir haben viele
qualitätsvolle Vorentwurfe gekriegt und haben jenes Projekt
ausgesucht, das unseren Vorstellungen am besten entspricht.

Glücklich sind wir auch deshalb, weil unser Vorgehen ein
Vorzeigemodell darstellt, wie man und in welcher Art und Weise,
transparent, gründlich und gemeinsam mit allen Interessierten an
solchen Projekten arbeiten kann.

Wir bedanken uns bei allen für die Unterstützung,  für die
Zusammenarbeit und für das Vertrauen, dass Sie uns entgegengebracht
haben.

Wir wünschen Ihnen, dass Sie sich heute wohl fühlen und hoffen, dass
es noch viele weitere Möglichkeiten geben wird, uns wieder zu treffen
und zusammen zu arbeiten.

Vielen Dank![/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Nach oben scrollen