Dan Vakifa održan 10.11.2012

Dan vakifa Islamskog kulturnog centra Grac obilježen je 10. novembra 2012. godine. U prepunoj sali i divnoj atmosferi, uz počasne goste i profesionalnu organizaciju, bilo je dovoljno razloga da se mnogi fini insani još više motiviraju za hairli projekte i dobiju dodatni elan u borbi za dobro.
Podrška projektu stiže sa svih strana. Tu večer su svoju podršku svojim dolaskom izrazili i političari Graca, predstavnici partija KPÖ i Grüne. U ime Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji goste je selamio prof. Hasudin ef. Atanović, koji je čestitao džematu na ovako dobrim rezultatima. Počasni gost vaiz bio je prof. Aljo ef. Cikotić, koji je na kraju večeri održao prigodan vaz. A horovi Islamskog kulturnog centra Grac su ovu manifestaciju uljepšali prelijepim izvođenjem nekoliko ilahija. Hafizi Mahir Zekiri i Hikal Muhamed, te Idriz ef. Omerović su prelijepim učenjima Kur’ana ovu noć učinili još časnijom.

Preko 50 vakifa je nagrađeno vakufnamama, a 4 volontera su dobili pohvalnice i poklone za nesebičan rad i pomoć džematu. Nagrade su uručili predsjednik džemata mr. Mahdi Mekić i imam prof. Ibrahim ef. Šišić, uz prigodno obraćanje brojnoj publici.
Da cijela manifestacija bude vođena izvrsno i na profesionalnom nivou, pobrinule su se voditeljice mr. Almina Softić i mr. Sandra Zulić. Tim za organizaciju ove manifestacije je brojao 30-ak ponajvrijednijih džematlija, a članice udruženja Hatidža su se velikodušno pobrinule da gosti poslije manifestacije uživaju u bosanskim specijalitetima.
Prije mjesec dana je i zvanično počela gradnje prve džamije u Gracu i pokrajini Štajerskoj. Izvođač radova je poznata firma R&E Bau, koja je u vlasništvu jednog od najaktivnijih džematlija Esada Ramovića, porijeklom iz Novog Pazara. Arhitektska firma GSP, u vlasništvu dipl.-ing. Gerharda Springera, koji je pobjedio na internacionalnom natječaju za najbolje idejno rješnje, takođe će da prati gradnju u koordinaciji sa izvođačem radova i džematskim odborom. Ovo su zapravo omogućili brojni vakifi koji su u zadnjih nekoliko godina uvakufili preko milion eura.
Broj vakifa se u zadnjih 12 mjeseci udvostručio i trenutno ih je preko 1600. U tom periodu je sakupljeno blizu 500.000 eura. Šlag na kraju manifestacije je bila bila vijest da je jedan džematlija, potaknut svime što je vidio i čuo, uvakufio novih 48.000 eura. Uz ovakve manifestacije i džematlije, budućnost Islamskog kulturnog centra Grac je sigurno svijetla i možemo očekivati i veće uspjehe u narednim mjesecima i godinama.
Vakifi i volonteri Islamskog kulturnog centra Grac su najzaslužniji za uspjeh ovog projekta. Da bi im se barem malo odužio, džemat u Gracu organizuje svake godine Dan vakifa, kada se uručuju i nagrade za poseban angažman i doprinos u radu, kao i vakufname najvećim vakifima.

Sve slike sa manifestacije možete pogledati na našoj Facebook-stranici ili ako kliknete na ovaj link:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.297480823691593.59547.269081449864864&type=3

Scroll to Top