Botschaft des Obmannes zum 20 jährigen Jubiläum

Sehr geehrte Gäste, werte Mitglieder unseres Vereines,

“nanos gigantium humeris insidentes”

Auf Deutsch übersetzt heißt dass “Zwerge auf den Schultern von Riesen“ und was ich damit sagen möchte,  ist,  dass wir diese schöne Veranstaltung und dieses wunderbare Jubiläum, sowie das historische Projekt mit dem Bau der ersten Grazer Moschee schaffen konnten,  nur weil unsere Vorgänger Riesen waren,  die in der Vergangenheit für uns unglaublich viel geleistet haben. Wir müssen, immer und ewig, allen jenen, die in irgendeiner Art und Weise mitgeholfen haben, dankbar bleiben und nie vergessen, dass ohne ihre Pionierarbeit, und ohne die Anbahnung des Weges, unsere heutigen Aufgaben nicht umsetzbar wären.

Uvaženi gosti, drage dzematlije i dzematlijke.

U ovoj jubilarnoj 20. godini svoga postojanja i djelovanja na polju očuvanja našeg vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, naš džemat se nalazi – usuđujem se to reći – u do sada najuzbudljivijem periodu naše kolektivne historije.

Kad kažem najuzbudljivijem, ne mislim pretendirati da je ovo najbitniji period jer je svako razdoblje u našem postojanju bilo karakterisano osobenostima koje su u tom momentu bile od ključnog značaja i koje je bilo neophodno prevazići da bi smo bili tu gdje danas jesmo i da bi smo nastavili vršiti svoju društvenu ulogu.

Dakle bez obzira da li se radilo o periodu u kojem je naša pozornost bila usmjerena prvenstveno na pomaganje ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, ili period kada smo svoju pažnju bili skoncentrisali na ustroj osnovnih elemenata vjerskog života kroz zajedničke namaze i vjersku pouku, ili periodu u kojem smo najveći dio svojih napora poklanjali kupovini prvih vlastitih prostorija, u svakom od ovih razdoblja naše historije naš džemat je prolazio kroz teške izazove koji su zahtjevali smjele i požrtvovane imame, članove džematskog odbora, džematske volontere i džematlije koji su zajedničkim djelovanjem svi skupa glavni “krivci” za blagodati koje mi kao džemat danas uživamo. Svim tim ljudima, muškarcima i ženama, starima i mladima, mnogi od kojih su i danas dan još uvijek sa nama, moramo biti neizmjerno zahvalni za trud koji su uložili u osnivanje, održavanje i razvoj naše zajednice. Njihovo dobročinstvo nikada i ni po koju cjenu ne smijemo zaboraviti jer je – nakon Allahove milosti i blagodati koja nam je ukazana – njihova žrtva temelj na kojem mi danas djelujemo i na kojem nastavljamo graditi našu budućnost.

Ono na šta aludiram kada kažem da je razdoblje kroz koje upravo sada prolazimo najuzbudljivije jeste prilika koja nam se ukazuje, prilika koju naši predhodnici nisu imali jer su bili primorani da se bave našim elementarnijim potrebama, i prilika koju neće imati ni oni koji dolaze iza nas jer ćemo mi, ti brate i ti sestro, uz Allahovu s.w.t. pomoć, uraditi zadaću koja će, kada se aBd jednom uradi, ostati validna za sve buduće naraštaje.

A šta je ta prilika koja ovaj period čini tako uzbudljivim i koja našu budućnost čini tako svjetlom?

Sumirat ću je u samo dvije tačke:

1. Mi imamo šansu da kako sebi tako i onima oko nas pokažemo da smo zbilja integralni dio ovog društva i to dio koji doprinosi njegovom prosperitetu, te da smo relevantan i nezaobilazan faktor u krojenju naše ipak zajedničke sudbine bez obzira na par raličitosti koje nas karakterišu. Naš društveni angažman, naš otvoreni pristup našim sugrađanima, naše iniciranje dijaloga i zajedničkih projekata te učestvovanje u svemu onome što je od opšte koristi – sve ovo su načini na koji to možemo postići. I kada jednom jasno demonstriramo takvu ulogu i takvo lice, naša buduća pokoljenja neće morati ponovo dokazivati da su nerazdvojni dio ovog tijela kao što to na žalost mi danas još uvijek često moramo činiti.

2. Mi imamo priliku da po prvi puta na ovim prostorima, uprkos svim društvenim okolnostima koje realizaciju jednog ovakvog projekta opravdano svrstavaju u red “nemogućih misija”, ipak izgradimo džamiju i islamski centar. I to ne bilo kakvu džamiju i bilo kakav centar nego džamiju i centar koji će biti dostojan nošenja tog lijepog epiteta “islamski”, koji će nam omogućiti nesmetano i dostojanstveno praktikovanje naše vjere, kroz koji ćemo suzbijati sve ono što se našoj vjeri pokušava pripisati a od čega je ona u stvari čista, koji će biti predmet ponosa naše djece i kroz koji ćemo uzdignute glave predstavljati našu plemenitu vjeru svima sa kojima djelimo ovaj životni prostor. Jednom napravljena džamija bit će aBd garant njenog postojanja u ovom gradu do Kijametskog dana.

Ova prilika mene lično čini nevjerovatno uzbuđenim, uliva mi veliki optimizam i nadu za uspjeh, daje mi želju i motivaciju za daljnji rad i angažman, i daje mi osjećaj ogromne blagodati koju nam je naš Gospodar pružio. Znajući da i vi, čija srca zajedno sa mojim kucaju za ovaj džemat, djelite moje osjećaje i vjeru u uspjeh, ja sam presretan i počastvovan što skupa sa vama imam mogućnost nastaviti stazom naših vrijednih predhodnika i biti svjedokom perioda koji će aBd zlatnim slovima biti upisan u historiju naše zajednice.

Molim Allaha dž.š. da nas na tom putu pomogne, da nam olakša i da učini da cijelom dužinom tog puta osjećamo slast zadovoljstva koje nam je pruženo.

Skupa, čvrstim i odlučnim korakom, idemo do zajedničkog cilja inšhaAllah!

Ve-s-selamu ‚alejkum.

Mahdi Mekić

Die zweite Botschaft meiner Rede ist, dass die Zukunft heiter ist. Wir sind sehr gut positioniert und wir sind sehr gut vorbereitet für die zwei wichtigsten Herausforderungen die vor uns stehen. Diese Herausforderungen sind:

1. unserer Rolle als integralen Teil dieser Gesellschaft zusammen mit unseren Mitbürgern und Mitbürgerinnen zu erfüllen, die der gesamten Bevölkerung zu Gute kommen wird.

2. die erste Grazer Moschee samt islamischem Kulturzentrum fertig zu bauen und damit unsere Basisbedürfnisse für normale Ausübung unserer Religion zu befriedigen, unseren Kindern eine Vorbildfunktion für gute Integration zu demonstrieren sowie ein weltoffenes Forum für den interkulturellen und interreligiösen Austausch zu schaffen.

Ich bin sehr froh, dass wir Ihr Verständnis und Ihre Unterstützung für diese wichtigen Aufgaben haben, und wir werden uns bis zum letzten Atom unseres Körpers bemühen, Ihr Vertrauen nicht zu missbrauchen.

Ich wünsche Ihnen einen wunderschönen Abend und möge Allah’s Frieden mit Ihnen sein.

We-salaamu ‘alaykum

Mahdi Mekic

Nach oben scrollen